Paris

14.06.2012.

För en vecka sedan var vi i Paris och hälsade på vår vän och kollega Jean-Pierre Fournet, som tog hand om oss under hela vistelsen.
Vilken förtjusande stad, vilken atmosfär! Att på det här viset, med en sådan guide, få se och lära sig om Paris, dess ståtliga byggnader och fantastiska muséer. Att uppleva historiens vingslag i slott som Versailles, Ecouen, och Chantilly, för att inte tala om Notre-Dame, så oerhört mäktigt. Musée du Louvre, Musée de Cluny och Musée d’Orsay är helt otroliga med sina samlingar.

Det största och mest imponerande var alla betydelsefulla och magnifika gyllenläder som vi förut endast sett på fotografier men nu har haft privilegiet att få uppleva och studera, det är en helt obeskrivbar känsla att stå i ett rum omgiven av gyllenlädertapeter med dom mest storslagna scener.

På Château d’Ecouen finns gyllenlädertapeter med dessa fantastiska scener i två rum. Motiven är målade på förgyllt silver och utvalda partier är punsade för att framhävas. Tapeterna är från 1600-talet och unika då det endast finns ett fåtal bevarade i hela världen. 

I det första av de två rummen täcks väggarna av gyllenlädertapeter med Historien om Scipion, efter gravyrer av Antonio Tempesta. Det är totalt 4 olika scener som visar Slaget vid Zama, Lägret vid Syphax, Erövrandet av Carthagena och Scipions triumf, där den största av tapeterna är 3,35 m x 4,45 m.


Gyllenlädertapet från södra Nederländerna, 1600-talet. Scenen visar Lägret vid Syphax. Storlek 2,37 m x 2,57 m.

Det andra rummet har en vägg med en gyllenlädertapet som visar Romerska hjältar, efter gravyrer av Hendrick Goltzius. Här ser vi Titus Manlius, Horatius Cocles, Mucius Scaevola, Roma med Romulus och Remus, Titus Manlius Torquatus, Marcus Calpurnius och Marcus Curtius.


Gyllenlädertapet från södra Nederländerna, 1600-talet. Storlek 2,15 m x 7,65 m. Scen med Romerska hjältar. Château d’Ecouen.


Del av gyllenlädertapet från södra Nederländerna, 1600-talet. Storlek 2,15 m x 1,04 m. Scen med Marcus Curtius som enligt en sägen 362 f.Kr lär ha, klädd i rustning och sittande på en rikt prydd häst, störtat sig in i ett på forum i Rom uppkommet svalg,

Källa: Nordisk Familjebok
Foto: Jean-Pierre Fournet och Annika Arvidsson