Córdoba

13.05.2013.

I Början av maj besökte vi den mycket vackra staden Córdoba i Spanien. Där var vi för att komma riktigt nära och uppleva Gyllenlädrets ursprung, och att på det viset resa tillbaka i tiden och på riktigt uppleva denna plats som var så  berömd för sina Gyllenläder, som på Spanska heter Guadameci.

Vi gick utmed Córdobas gator och tankarna gick tillbaka i tiden till 1500-talet, då Gyllenlädertillverkningen blomstrade och gatorna var fyllda med Gyllenläder som var utställda att torka i solen.

Några av de platser vi besökte var Casa Museo Arte Sobre Piel och Palacio Viana, ett privatpalats där det finns en mycket betydelsefull samling Gyllenläder.

Då jag kommit i kontakt med Gyllenlädertillverkaren Rafael Varo hade jag, under tre av dessa dagar, också privilegiet att tillsammans med honom och David Leon, som var min engelsktalande tolk, arbeta med Gyllenläder och fördjupa mig i tekniken som används där. En teknik som bland annat skiljer sig genom att man där arbetar med en slät dekoration, som på de tidiga Gyllenlädren. För att skapa effekt  punsas ytan.

Verkligen mycket givande och framförallt mycket trevligt.

I samtal med Rafael och David.

Mönstret tecknas

Bakgrunden bemålas i oljefärg.

Guadameci i slät design och med punsad dekoration. Tillverkad av Annika Arvidsson.